Acne-behandeling

Acne

Acne heeft verschillende oorzaken. Meestal begint het in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Het komt echter ook bij volwassenen voor.De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter. Ze produceren meer en dikkere huidsmeer of talg. Als zich te veel talg afscheidt, kan het zich ophopen en raakt de porie verstopt.

Mee-eters

Deze talgophopingen noemen we mee-eters of comedonen. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuidse mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de porie. Hierdoor wordt deze extra nauw. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen, ze zetten talg om in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Acne:

  •  komt niet door spanningen en stress, maar wanneer er stress is, kan de acne wel tijdelijk verergeren. Omgekeerd kan een ernstige acne aanzienlijke psychische spanningen oproepen zoals een minderwaardigheidsgevoel.
  •  is niet besmettelijk en kan dus niet op een ander mens worden overgedragen.
  • wordt niet veroorzaakt door voedsel. Het is niet wetenschappelijk aangetoond, maar uit de praktijk blijkt dat voeding van invloed kan zijn op de huidconditie. Acne wordt gekenmerkt door mee-eters, rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. Bij onderhuidse ontstekingen kunnen in dat geval littekens ontstaan.

Vele behandelingsmethoden zijn mogelijk, waarbij het reinigen van de huid essentieel is. De schoonheidsspecialist kan de meeste vormen van acne doeltreffend behandelen. Eventueel met ondersteuning van de arts of dermatoloog.

De meeste mensen met acne hebben last van verhoogde talgproductie. Hierdoor kunnen ze een vettig, glimmend gezicht krijgen. Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Onze schoonheidsspecialist kan u hierover adviseren.

Wat kun je zelf doen?

  • dagelijks gezicht reinigen (niet met zeep)
  • gezond eten
  • veel water drinken
  • zorgen voor een goede hygiëne
  • huidverzorgingsproducten gebruiken afgestemd op jou huid!
  • vraag onze schoonheidsspecialiste om advies!!!